Prawidłowe trawienie jest warunkiem zachowania zdrowia, zatem utrzymanie integralności przewodu pokarmowego jest rzeczą ważną. Istotnym elementem układu pokarmowego jest pęcherzyk żółciowy, zwany czasami woreczkiem żółciowym. Jego usunięcie z powodu kamicy wiąże się z pewnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia. Pęcherzyk żółciowy to miejsce, w którym gromadzi się żółć produkowana przez wątrobę. Jest on więc swoistym dozownikiem żółci, rodzajem „strzykawki”, która wstrzykuje tę substancję w odpowiednim momencie do przewodu pokarmowego.
Konsekwencją usunięcia pęcherzyka żółciowego jest m.in. to, że tracimy „dozownik żółci”. Żółć bez pęcherzyka spływa do dwunastnicy, ale odbywa się to w dużej mierze w sposób ciągły i nieregulowany. Można by to porównać do stale cieknącego kranu. Zatem w sytuacji, kiedy potrzebujemy większej ilości żółci, bo np. trawimy tłuste potrawy, jest jej zbyt mało, a gdy z kolei nie ma takiej potrzeby, bo niczego nie trawimy, albo spożywamy węglowodany, jest jej za dużo. Żółć spływająca bezpośrednio z wątroby do dwunastnicy jest „gorszej jakości”, bo nie jest zagęszczona (żółć ulega zagęszczeniu w pęcherzyku, którego brakuje). Brak obecności żółci w procesie trawienia to m.in. zaburzenie w trawieniu tłuszczów, a w konsekwencji pogorszenie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K.
Konsekwencją upośledzonego trawienia, które ma miejsce po usunięciu pęcherzyka żółciowego są różnego rodzaju dolegliwości. To między innymi uczucie wzdęć, zaparć, czasami bólów głowy oraz większa skłonność do tycia. W takim przypadku należy stosować zioła, które poprawią proces trawienia i perystaltykę jelit.
Doskonale nadają się do tego krople ziołowe: wyciąg z ziela bożego drzewka 30g, sok z korzenia mniszka 20g, nalewka z owocu ostropestu plamistego 15g, sok z ziela krwawnika 15g, wyciąg z ziela dziurawca 10g, nalewka z liścia mięty 10g.
Preparat o takiej recepturze można stosować zarówno doraźnie, jedna do dwóch łyżeczek na pół szklanki wody w trakcie pojawienia się dolegliwości. U osób cierpiących na częste uczucie dyskomfortu można stosować regularnie przed posiłkami ciężkostrawnymi, jedna do dwóch łyżeczek na pół szklanki wody.
Osoby, które nie posiadają już pęcherzyka żółciowego mogą doświadczyć także innych dolegliwości, takich jak uczucie bólu, pieczenia w nadbrzuszu, co jest konsekwencją cofania się żółci z dwunastnicy do żołądka, a konkretnie do jego części zwanej odźwiernikiem. Żółć może cofać się nawet do przełyku, wówczas pacjentom dokucza odczucie gorzkiego odbijania się. Żółć obecna w żołądku i w przełyku jest źródłem stanu zapalnego. Dlatego też, aby złagodzić dolegliwości należy stosować zioła o własnościach przeciwzapalnych.
Recepturą ziołową, która tak działa jest: koszyczek rumianku 25 %, korzeń lukrecji 25 %, liść babki lancetowatej 25 %, korzeń prawoślazu 12,5 %, kwiat nagietka 12,5 %.
Niniejszy artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.