Blog Post

Zakaz sprzedaży ziół? Komisja Europejska wprowadziła nowe przepisy

Zakaz sprzedaży ziół? Komisja Europejska wprowadziła nowe przepisy

W listopadzie 2011 roku panel CONTAM (Panel ds. Zanieczyszczeń w Łańcuchu Żywnościowym) opublikował opinię naukową dotyczącą obecności alkaloidów pirolizydynowych (AP) w żywności oraz w paszach. Potwierdzono, iż 1,2-nienasycone AP mogą być genotoksycznym czynnikiem rakotwórczym u ludzi, szczególnie groźnym dla dzieci. Wskazano niektóre produkty szczególnie narażone na skażenie AP – produkty pszczele, herbatę oraz herbaty ziołowe, ale listę wydłużono w 2013 roku o mleko, przetwory mleczne, jaja, mięso i produkty mięsne, gdyż i w tych produktach zaczęto identyfikować AP.
W 2016 roku CONTAM poinformował, iż największe ryzyko ekspozycji na AP wiąże się ze stosowaniem herbaty i herbat ziołowych o niskiej jakości oraz suplementów na bazie pyłku; miód okazał się bezpieczniejszy, niż wcześniej sądzono. Rok później CONTAM ustanowił graniczny dzienny punkt odniesienia wynoszący 237 µg AP na kilogram masy ciała oraz zalecił wdrożenie dobrych praktyk zbiorów, których przestrzeganie może znacząco zminimalizować ryzyko skażenia środków spożywczych.
Ale glifosatu można lać, ile dusza zapragnie i to na różnych etapach…


Niniejszy artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.

Related Posts