Blog Post

Katalog przypraw

Katalog przypraw

Nawet najprostsze do przyrządzenia dania nie smakowałby tak samo, gdyby nie dodano do nich różnych przypraw. Te aromatyczne dodatki od wieków urozmaicają wszelkie kulinarne specjały i gwarantują naszym zmysłom prawdziwą ucztę. Z pewnością warto wiedzieć, do których konkretnie potraw najlepiej użyć danych przypraw, tak by w pełni wykorzystać ich możliwości. Oprócz tego dobrze jest także zdawać sobie sprawę z leczniczych właściwości poszczególnych ziół. W wielu przypadkach stanowią one bowiem niezwykle cenne i naturalne środki zapobiegające różnym schorzeniom.
Przyprawy stosowane są przez ludzi od najdawniejszych czasów. Już prastare cywilizacje korzystały z dobrodziejstw natury i przy pomocy różnych ziół, nasion lub owoców doprawiały prymitywne dania, leczyły rozmaite dolegliwości oraz barwiły tkaniny. Przyprawom niejednokrotnie przypisywano też znaczenie symboliczne, a nawet magiczne. W późniejszym czasie niektóre dodatki kulinarne (szczególnie te egzotyczne) traktowano jako jeden ze środków płatniczych. Ich ceny nierzadko osiągały niewyobrażalnie wysokie wartości. Dziś przyprawy spotkać można w każdym polskim domu oraz sklepie. Bez nich żadna potrawa nie zyskałaby swojego unikatowego charakteru. Obecnie przyprawy nadal stosuje się do leczenia w domowych warunkach różnych chorób i schorzeń.
Przyprawy najczęściej wytwarza się z liści, korzeni oraz owoców poszczególnych gatunków roślin. Istnieją również specjalne mieszanki oraz sosy, które powstają na bazie naturalnie uzyskanych dodatków kulinarnych. Poniżej znajdziesz szeroką bazę popularnych w Polsce przypraw. Już teraz sprawdź, jakie są ich zastosowania oraz właściwości.
• Anyż gwiazdkowy
• Bazylia
• Chili
• Curry
• Cynamon
• Cząber
• Czosnek niedźwiedzi
• Czubryca
• Garam masala
• Gorczyca biała
• Gorczyca czarna
• Goździki
• Imbir
• Gałka muszkatołowa
• Estragon
• Jałowiec
• Kardamon
• Kmin rzymski
• Kolendra
• Koper
• Kozieradka
• Kurkuma
• Len
• Liście curry
• Liść laurowy
• Lubczyk
• Majeranek
• Melisa
• Mięta
• Nasturcja
• Natka pietruszki
• Oregano
• Papryka
• Pieprz biały
• Rozmaryn
• Szafran
• Szałwia
• Trybula ogrodowa
• Tymianek
• Wanilia
• Ziele angielskie


Niniejszy artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady lekarskiej.

Related Posts